Virtueel Princenhage

Virtueel rondwandelen in Princenhage anno 1900

Wandel mee door het Prinsenhage van 1900

  • Navigeer door het beeld hierboven, klik op de symbolen en ontdek de informatie achter de beelden.
  • Met een klik op de pijltjes gaat u naar een volgend beeld en een klik op de ‘i’ geeft meer informatie over het betreffende object.

Terug naar het dorp van de oma van je opa.

De Haagsemarkt in Princenhage was ooit een ontmoetingsplaats voor de plaatselijke bevolking en de boeren en tuinders uit de wijde omgeving van Prinsenhage (in 1900 nog met een s). Het was de centrale plek voor feesten, markten en inkopen. Bewoners haalden er hun water uit de pomp (de rijken uit de ene en de armen uit de andere pomp), reizigers van en naar Breda, Antwerpen, Bergen op Zoom en Rotterdam hielden er halt en wisselden de laatste nieuwtjes uit. Ooit liep hier ook Vincent van Gogh in zijn jonge jaren als hij op bezoek was in het atelier van zijn oom. En misschien Mozart ook, op zijn reis van Antwerpen naar Den Haag.
 

Bekijk meer objecten in Prinsenhage 1900

Live in 1900

De Haagsemarkt, de Haagweg (de vroegere Voorstraat) en de oude Heilaarstraat zijn door ons in 3D nagebouwd. Op deze kaart kunt u de dorpskern uit 1900 op uw scherm vanaf de ‘viewpoints’ bekijken. Of – nog leuker – met uw telefoon of een VR-bril op straat zelf. Klik in de plattegrond op de locator en daarna op de link. U bent live in 1900!